Herdenking bij monument Meppelerstraatweg

Onder een schrille lentezon hebben op donderdag 31 maart leerlingen van groep 7 en 8 van de OBS “de Springplank” een herdenkingsplechtigheid gehouden bij het oorlogsmonument aan de Meppelerstraatweg ter nagedachtenis van de 5 slachtoffers uit Zwolle en Kampen, die daar precies 71 jaar geleden (notabene 14 dagen voor de bevrijding van Zwolle) werden gefusilleerd door de Duitse bezetters als vergelding voor een verzetsdaad.  

Bij de herdenking, die werd geleid door Mw. Meral Uzun van groep 8 waren ook nabestaanden aanwezig van de slachtoffers van Dijk en Sebel, wat de herdenking na zoveel jaren toch een speciaal tintje gaf. Voorts namen deel: wethouder Mw. Nelleke Vedelaar en Mw. Lucia Koetsier  vanuit de gemeente Zwolle en werd de erewacht gevormd door 8 leden van de SOMZ. In zijn welkomswoord gaf directeur Martin Sangers aan versteld te staan hoe betrokken de kinderen zijn en hoe geinspireerd zij deze oorlogsdaad in gedichten hebben weten te verwoorden. Na het voorlezen van twee indrukwekkende gedichten, volgde de ceremonie, waarna er bloemen werden gelegd door de gemeente, school en nabestaanden. Daarna legde elke leerling van groep 8 apart een bloem neer en stond even stil voor het monument.  Na de herdenking werden alle aanwezigen door Mw. Uzun op school uitgenodigd om samen met de leerlingen onder het genot van koffie/thee/fris en wat lekkers ervaringen uit te wisselen en de overdracht van de adoptie van het monument van groep 8 aan groep 7 bij te wonen.
Foto_herdenking_OBS_de_SpringplankTijdens deze bijeenkomst, waarbij de kinderen vele vragen hadden aan de nabestaanden en oud-militairen over hun oorlogservaringen, bedankte Mw. Meral Uzun eenieder voor de komst en ondersteuning van deze herdenking, waarin ook zij aangaf elk jaar weer verbaasd te zijn hoe betrokken de leerlingen deze herdenking en periode van oorlog benaderen en verwoorden. Zij bedankte daarbij met name Ted Hielckert, die al jarenlang een week voor de herdenking in groep 8 vertelt over zijn ervaringen over onderdrukking en oorlog. Na de overdracht van de adoptie van het monument aan groep 7 bedankte Ted de school en complimenteerde hij groep 7 en 8 dat ze ondanks het ontbreken (uitvallen) van de muziek het Wilhelmus zo voortreffelijk meezongen. Voorts bedankte hij met name Mw. Uzun voor haar betrokkenheid, initiatief en wijze waarop zij de herdenking regelt en haar klas hierop voorbereidt. Hij gaf aan hoe fijn hij het ieder jaar vond om op deze multi-culturele school voor de klas te staan en over zijn oorlogservaringen te vertellen. Aangezien hij dit jaar het stokje heeft overgedragen, overhandigde hij als dank voor de goede samenwerking haar en de directeur het boek: “Oorlogen en Vredesmissies” en de leerlingen het stripboek: “Op missie, 10 veteranen, 10 verhalen”. Hierna werd de bijeenkomst in een goede en gezellige sfeer voortgezet met discussies en het uitwisselen van nieuwe ideeën en in stijl afgesloten. Wederom een prima herdenking, waarin de school op een goede manier de kinderen het belang van herdenken van oorlogsslachtoffers bijbrengt en waarbij veteranen een belangrijke rol spelen.
Foto impressies zie: afbeeldingen, en RTVZoo.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.