Herdenking Bevrijdingsdag Zwolle, Ter Pelkwijkpark

Op vrijdag 12 april wordt de bevrijding van Zwolle herdacht bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. Alle oorlogsmonumenten  in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen, dit monument door de Geert Groteschool en de Koningin Emmaschool. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument.

De herdenking wordt ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle met het leveren van de Erewacht.

 

Herdenking Bevrijdingsdag Zwolle, Pilotenlaan

Op vrijdag 12 april wordt de herdenking gehouden bij het monument aan de Pilotenlaan.

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in de Zwolse wijk Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt.

Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument.

De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle door het leveren van de Erewacht.

Een gedenkwaardige dag 14 april 2023!

Herdenking monument Pilotenlaan, Bevrijdingsdag Zwolle in Ter Pelwijkpark, opening Witte Anjer Perk en bijzondere opening in PEC stadion!

Herdenking monument Pilotenlaan:
“In het gelid staande militairen, schoolkinderen van de Octopus die geduldig stonden te luisteren naar een toespraak over 78 jaar bevrijding. De herdenking bij het monument aan de Pilotenlaan heeft altijd iets plechtigs, maar ook iets moois omdat Nederland al 78 jaar een vrij land is.”
Zie ook pagina Zwolle nieuws

 

 

Bevrijdingsdag Zwolle:
“Het is vandaag (14 april) de Bevrijdingsdag van Zwolle. Canadezen met Leo Major voorop bevrijdden 78 jaar geleden de stad van de bezetter. De Canadese ambassadeur was vandaag in Zwolle voor de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid. Leerlingen van basisschool Koningin Emma en de Geert Groteschool verzorgden om 11.00 uur een eigen plechtigheid bij “hun” oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark. Bij de herdenking was burgemeester Peter Snijders aanwezig met de ambassadeur van Canada in Nederland, mevrouw Lisa Helfand en onze Vereniging Veteranen Zwolle .”
Zie ook pagina Zwollenu

Opening Witte Anjer Perk:
“Het Nationaal Comité Veteranendag heeft Nederlandse gemeenten opgeroepen hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjer Perk. Aan de Potgietersingel is een perk ingeplant met witte anjers in combinatie met rode en blauwe bloemen, de kleuren van onze nationale vlag. Alles staat in bloei op 5 mei en de Nederlandse Veteranendag op de laatste zaterdag van juni. Burgemeester Peter Snijders opent het perk samen met Bas van den Berg. Leerlingen van de beide basisscholen en Lisa Helfand, de Canadese Ambassadeur, zijn bij de opening betrokken. Stadsdichter Bauke Vermaas draagt voor de gelegenheid een gedicht voor.”
Zie ook pagina Zwollenu en De Swollenaer

Opening PEC wedstrijd:
“Het duel met Telstar was vrijdagavond bijzonder. Voor het eerst speelde PEC Zwolle een zogenoemde ‘bevrijdingswedstrijd’. Daarmee refereert de club aan de bevrijding van de stad die afgelopen vrijdag precies 78 jaar geleden was. Voor de aftrap verschenen veteranen van onze Vereniging Veteranen Zwolle op het veld als symboliek van de heldendaden in het verleden, en in het bijzonder die van de Canadese sergeant Léo Major. Eerder die dag waren er in de stad zelf ook herdenkingen, waarbij de Canadese ambassadeur aanwezig was.”
Zie ook pagina Zwollenu
Link twitter
Link facebook1 en facebook2

Herdenking monument Eikenlaan te Berkum

Bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan is woensdagochtend 11 januari een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de omgekomen bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Leerlingen van de basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp legden bloemen bij het monument en lazen gedichten voor. Wethouder Michiel van Willigen woonde de herdenking bij namens gemeente Zwolle. Oud-militairen en veteranen van de Vereniging Veteranen Zwolle verlenen jaarlijks medewerking aan de plechtigheid.

Het monument aan de Eikenlaan werd op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 ‘Flying Fortress’ van de 388ste Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland. Door motorstoring bleef het vliegtuig achter op de formatie en werd het uiteindelijk door de Duitsers neergehaald.
Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen 5 van de 10 bemanningsleden om het leven. Het monument bestaat uit een combinatie van marmer en natuursteen.

Oud mariniers/Veteranen hebben het monument opgericht en de herdenkingsdatum gelegaliseerd.

Zie ook pagina Oprichting monument Eikenlaan Berkum

Na de herdenking werden de veteranen uitgenodigd voor een kopje koffie op school.       

Voor meer informatie zie:

Pagina De Swollenaer (met dank voor tekst en foto’s)

Pagina RTV Focus

 

De geschiedenis van de Herdenking op 15 Augustus in de stad Zwolle

Voorwoord.
Naast Bevrijdingsdag op 5 mei kennen wij in Nederland ook nog 2 belangrijke herdenkingsdagen.
1. De herdenking op 4 mei. Het einde van WO II voor Nederland.
2. De herdenking op 15 augustus, de dag waarop in 1945 een officieel einde kwam aan de Tweede Wereld oorlog voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden door de capitulatie van Japan. Het einde van WO II in ons voormalig Nederlands Indië. In Nederlands Indië was na 15 augustus 1945 echter nog geen sprake van een bevrijding, omdat de Indonesische revolutie op 17 augustus 1945 begon met een volksopstand van de autochtone bewoners van onze voormalige kolonie.
Deze volksopstand noemt men de “Bersiap” en duurde tot eind 1945 / begin 1946. Het was de opmaat van de Indonesische revolutie. Direct na de oorlog was er namelijk nog geen Nederlands bestuurlijk en militair gezag aanwezig in ons voormalig Koningrijksdeel en was er sprake van een gezagsvacuüm.
In deze periode werden vele duizenden Nederlanders, andere Europeanen en Chinezen op een zeer afschuwelijke manier omgebracht. Er werd gemoord, geroofd, geplunderd en vrouwen op brute wijze verkracht. Pas in januari 1946 konden Nederlandse militairen worden ingezet om Orde en Vrede te brengen. Ook roversbendes maakten gebruik van de chaotische situatie De revolutie duurde tot 29 december 1949 en wordt tegenwoordig ook wel de “Dekolonisatie Oorlog” genoemd.
Op 29 december1949 vond in Amsterdam de officiële overdracht plaats van Nederlands Indië aan de nieuwe Republiek Indonesië met uitzondering van West Nieuw Guinea (West Papua).
Dit laatste Koninkrijksdeel in Azië werd echter ook direct door de Republiek Indonesië opgeëist, waardoor er wederom gewapende conflicten plaatsvonden. Op 15 augustus 1962 werd Nieuw Guinea aan de Verenigde Naties overgedragen en later aan de Republiek Indonesië.

De 15 augustus herdenking in Zwolle.
Op 15 augustus 1991 werd bij het algemeen oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark in het centrum van Zwolle voor de eerste maal een Indië-herdenking gehouden.
Een herdenking ter nagedachtenis aan alle Nederlandse burgers en militairen, die in ons voormalig Nederlands Indië en Nieuw Guinea zijn omgekomen als gevolg van oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur.
Een herdenking voor alle Nederlandse onderdanen, die de dood vonden tijdens WO II in Indië en de rest van Oost Azië (1941-1945), tijdens de Indonesische revolutie cq de Dekolonisatie oorlog (1945-1949) en de militaire conflicten om Nederlands Nieuw Guinea (1949-1962).
Vanaf 15 augustus 2002 worden de herdenkingen bij het eigen “Indië- en Nieuw Guinea-monument 1941-1962” in Park Eekhout gehouden.
Waarom is de periode 1941 – 1962 vermeld op het monument?

Omdat op 8 december 1941 de Nederlandse regering (in ballingschap) Japan de oorlog verklaarde n.a.v. de aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbour op Hawaï op 7 december 1941 en er op 15 augstus1962 een einde kwam aan een Nederlands koloniaal bewind in Azië.

Waarom de herdenking op 15 Augustus? Twee belangrijke data.
15 augustus1945 markeert het officiële einde van WO II voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden door de capitulatie van het Keizerrijk Japan. Op 15 augustus 1962 werd in het gebouw van de Verenigde Naties te New York een akkoordverklaring ondertekend door het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Indonesië over de nieuwe status van Nieuw Guinea, thans West Papua. Het Indië en Nieuw Guinea monument 1941-1962 in Zwolle.
Het monument in park Eekhout kon alleen worden gerealiseerd als het een algemeen karakter zou krijgen. Een monument voor alle omgekomen burgers en militairen.
Uit respect voor de 15 Zwolse militairen die in de periode 1945-1949 in Indië omkwamen, werd een plaquette met hun namen, inclusief geboorte- en overlijdensdata, geplaatst.
Het monument werd in opdracht van de “Stichting Indië Monument Zwolle” opgericht en op15 augustus 2002 onthult en in gebruik genomen. De “Stichting Indië Monument Zwolle” werd eind 2002 opgeheven en het monument werd voor het beheer en het onderhoud ervan overgedragen aan de gemeente Zwolle.
Organisatie van de herdenking op15 Augustus in Zwolle. Net als de Nationale 4 mei herdenking bij het oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark wordt ook de herdenking op 15 augustus georganiseerd door de gemeente Zwolle.
Een “Commissie Herdenking 15 Augustus Zwolle” van de gemeente Zwolle is belast met de voorbereiding en de uitvoering .
Deze commissie is een representatieve vertegenwoordiging van alle oorlogsslachtoffers van zowel burgers en militairen, t.w. de Indisch Nederlandse-, de Molukse-, de Papua-, de Joodse gemeenschap en de Zwolse Oorlogsveteranen.. De identiteitsgroepen. De Parkschool aan de Westerlaan heeft het monument in park Eekhout geadopteerd en werkt ook mee aan de jaarlijkse herdenking op 15 augustus.
Zie afbeeldingen herdenking 2019.
Naschrift.
Ons voormalig Nederlands Indië, thans Republiek Indonesië, is bijna net zo groot als het Europees continent.