Afbeeldingen 2022

Uitreiking Draaginsigne Gewonden

Op vrijdagavond 11 februari heeft een bijzonder moment plaatsgevonden voor 1 van onze kameraden. Hans heeft uit handen van de burgemeester van de Gemeente Zwolle , Peter Snijders - burgemeester Zwolle , het Draaginsigne Gewonden ontvangen. Hans is met recht trots en heeft de burgemeester en zijn kameraden bedankt voor dit moment en de steun die hij krijgt.
Hans, van harte en met recht heb je deze insigne gekregen.
De Burgemeester heeft aan het publiek duidelijk verwoord waarom Hans de insigne heeft gekregen. Dat wat Hans heeft meegemaakt, beleefd en gezien daar is vanavond erkenning aan gegeven.

Tevens werd door de burgemeester namens de Gemeente de veteranenvlag uitgereikt aan onze voorzitter. Aansluitend was er nog een gezellig samenzijn. Hopelijk de volgende veteranen bijeenkomst zonder de vigerende Covid maatregelen.

Herdenking Pilotenlaan 2022

Leerlingen van basisschool De Octopus organiseerden donderdagochtend 14 april 2022 een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Wethouder Michiel van Willigen woonde de herdenking bij namens de gemeente. Leerlingen van groep 7 en 8 herdachten de omgekomen piloten met gedichten. Na de officiële kranslegging legden alle leerlingen een roos bij het monument. Veertien april is de Bevrijdingsdag van Zwolle. Het is 77 jaar geleden dat Zwolle door de Canadezen werd bevrijd met Leo Major voorop.
Pilotenlaan Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.
Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle.

Herdenking Engelse werk 2022

Bij het oorlogsmonument in park Het Engelse Werk werd 3 oktober 2022 een herdenkingsplechtigheid gehouden. In 1944 werden op deze plek zes mensen gefusilleerd.

In 2001 werd in het park het monument opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De nabijgelegen basisschool De Brug heeft het monument geadopteerd.

Bij de plechtigheid, die begon om 10.30 uur, zijn leerlingen van de school en veteranen van Vereniging Veteranen Zwolle actief betrokken. Wijkwethouder Michiel van Willigen woont de plechtigheid bij namens de gemeente Zwolle en legt bloemen bij het monument.

Belangstellenden waren van harte welkom.

Fotocredits: Gemeente Zwolle en rtvfocuszwolle

6e verjaardag

6e Verjaardag van de vereniging
Op 19 november 2022 hebben wij onze 6e verjaardag gevierd, ditmaal inbegrepen een georganiseerde Stadswandeling, aansluitend gezellig samenzijn en afgesloten met de traditionele rijstmaaltijd. De opkomst was goed en de reacties waren zeer positief.

Reacties zijn gesloten.