Herdenking Meppelerstraatweg

Leerlingen van de basisschool ‘De Springplank’ verzorgen op donderdag 28 maart om 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument.

De herdenkingen worden ondersteund door de Vereniging Veteranen Zwolle.

Het monument aan de Meppelerstraatweg te Zwolle is opgericht ter nagedachtenis aan vijf inwoners van Zwolle en Zwollerkerspel die hier op 31 maart 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd.

Kerstnacht herdenkingen

Ook dit jaar willen wij als vereniging weer op 24 december tussen 19:00 uur en 20:00 uur kaarsjes aansteken bij alle monumenten waar door het jaar de herdenkingen worden gehouden. De bedoeling is dat eenieder die een kaars bij een monument heeft geplaatst, zich uiteindelijk naar het Ter Pelkwijkpark verplaatst. Hier wordt als laatste, om 20:00 uur, een grote kaars aangestoken.

Onze lichtjes bij monumenten actie is een aantal jaren geleden ontstaan door de kaarsjes actie van Stefan Meekers; hij steekt honderden kaarsjes aan op begraafplaats Kranenburg.

Tenue: vrij, voorkeur heeft het veteranenpak, oud veteranentenue of DT met groot model decoraties.

Leden zijn per mail geïnformeerd

Herdenking monument Bollebieste

Op 15 december 1944 kwamen bij een geallieerd bombardement op de wijk Bollebieste en Schildersbuurt vijf mensen om het leven, vielen er meer dan veertig gewonden en werden vele huizen onbewoonbaar.

De Vereniging Veteranen Zwolle verzorgt dan weer de Erewacht. U bent van harte uitgenodigd deel te nemen.

St Josephplein

Programma op vrijdag 15 december als volgt:

12:00 uur            verzamelen sint Joseph plein

12:15 uur            welkomstwoord

12:20 uur            plechtigheid

12:30 uur            leggen bloemstukken

12:45 uur            defilé en einde herdenking

Het monument werd in 2019 opgericht ter nagedachtenis aan de vijf inwoners die op die dag in 1944 door een geallieerd bombardement om het leven kwamen.

Doelwit was waarschijnlijk de petroleumopslag aan de Schuttevaerkade of de gasfabriek op het Noordereiland in Zwolle, maar de bommen kwamen onbedoeld op de buurt Bollebieste terecht.

Monument

De namen van de slachtoffers zijn aangebracht op het monument dat is gemaakt van een weerbarstige steensoort. Het monument visualiseert het bombardement door de duidelijk zichtbare kinderkopjes die als gevolg van het bombardement in 1944 door de lucht vlogen.

Veteranen die belangstelling hebben, het verzoek om 12.00 aanwezig te zijn bij het St. Josephplein (klein omheind plein van gras), aangezien het programma start om 12.15.

Het tenue is zoals gewoonlijk: vrij; voorkeur heeft het veteranen pak, oude veteranen tenue of DT met groot model decoraties.

 

 

Leden zijn per mail geïnformeerd.

7e Verjaardag Vereniging Veteranen Zwolle


Dit jaar bestaat onze vereniging alweer 7 jaar! Daar willen wij uiteraard ook dit jaar weer bij stil staan. En wel op zaterdag 18 november. Dat is een week eerder dan de “echte ” verjaardag datum; alleen is dan de Buiten sociëteit niet beschikbaar voor ons. Ook dit jaar willen wij dit vieren met een gezamenlijk diner in de vorm van het bekende chinees buffet.

 

U en uw partner zijn van harte uitgenodigd. Natuurlijk zijn kinderen ook welkom! Ook dit jaar wordt er weer een stadswandeling georganiseerd. Dit jaar is er gekozen voor tour de Hanze; De start van deze stadswandeling is bij het Zwolse Balletjeshuis, een van de vele monumenten die Zwolle rijk is. Daar neemt de gids u mee op ontdekkingstocht door de binnenstad. Tijdens de historische stadswandeling verhaalt de stadsgids over de geschiedenis van onze Hanzestad en u bezoekt daarbij plekken en gebouwen waar u de geur van het verleden kunt opsnuiven. De stadswandeling voert o.a. langs de Onze Lieve Vrouwe Basiliek met Peperbustoren en langs de enige nog overgebleven stadspoort van Zwolle, de ruim 600 jaar oude Sassenpoort waar zelfs in de Hanzetijd al pek naar beneden kwam. Tevens kunt u (indien beschikbaar) een groot aantal monumenten als de Schepenzaal en de Grote- of St. Michaëlskerk van binnen bezichtigen.

Voor wie niet meewandelt opent de Buiten sociëteit om 16:00 uur de deuren om voorafgaande het diner vast gezellig samen te kunnen zijn. Dit alles gaat plaatsvinden op zaterdag 18 november, op onze vaste ontmoetingsplaats “de Nieuwe Buitensociëteit Zwolle” aan het Stationsplein 44. Alles over de bereikbaarheid en parkeren vindt u hier.

Het programma ziet er als volgt uit:

14:00 uur Aanvang stadswandeling. Locatie Zwolse Balletjeshuis, Grote Kerkplein 13 16:00 uur Inloop Buitensociëteit

17:00 uur Aanvang diner

22:30 uur Einde

Leden zijn per e-mail reeds geïnformeerd.

 

Sunset March

Vrijdag 3 november organiseert de
vereniging weer de Sunset March!
Deze keer weer wat later in het
jaar. Zonsondergang is die dag
om 17:07 uur, start kan iets eerder
zijn bij bewolkt weer.
We verzamelen om 16:45uur aan de
zuidzijde van de brug.
Na afloop willen we weer
gezamenlijk gaan dineren (op eigen
kosten) bij de Valk in Lent.
Partners en/of andere aanhang zijn
van harte uitgenodigd om mee te
lopen/eten!

 

De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. In Nijmegen is een nieuwe stadsbrug gebouwd; de Oversteek. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn
overgestoken. Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen.
De verlichting  van deze nieuwe brug is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo
waarin de lichten aangaan.

 

Leden zijn per mail geïnformeerd.