Afbeeldingen 2016

Afbeeldingen 2016

Kerstlunch school CIBAP

Op 22 december 2016 organiseerden enkele klassen van het CIBAP een gezamenlijke kerstlunch. In het kader van het vak Omgevingsbewustzijn werden daarbij ook niet-studenten uitgenodigd om aan te schuiven. Zo ook een zestal veteranen. Een zeer gewaardeerd gebaar.

Oprichting Vereniging Veteranen Zwolle

Vanaf vrijdag 25 november 2016 is Zwolle een vereniging rijker geworden. En niet zomaar een vereniging. Het gaat om de eerste veteranenvereniging in Nederland. De ondertekening van de akte van oprichting was onderdeel van een programma bij de Gift City met onder meer Veteraan in de Klas en een presentatie van Hart voor Zwolle. Ook burgemeester Meijer was erbij aanwezig en hield een toespraak. Zie ook Rtvzoo

Herdenking Haersterveerweg 2016

Bij het oorlogsmonument aan de Haersterveerweg in Zwolle is op 13 oktober een korte herdenkingsplechtigheid gehouden. Wethouder Jan Brink en scholieren van de basisscholen De Campherbeek en De Duyvenkamp legden bloemen. In 1944 werden op deze plek zeven mensen gefusilleerd.

Herdenking Engelse Werk 2016

Bij het oorlogsmonument in park Het Engelse Werk in Zwolle is op 3 oktober een herdenkingsplechtigheid gehouden. In 1944 werden op deze plek zes mensen gefusilleerd. Tijdens de plechtigheid, die begon om 09:15 uur, zijn leerlingen van SBO de Brug actief betrokken. Na een introductie door de juf van De Brug was er twee minuten stilte.

Boottocht SVK 2016

Op uitnodiging van Stichting Veteranen Kampen een gezamenlijke vaartocht met de boot "De Veerman van Kampen".

Herdenking in Park Eekhout 2016

Op 15 augustus 2016 herdachten wij met elkaar de gevallenen van oorlogsgeweld in Indië, Nieuw-Guinea en de rest van Oost-Azië.

Bevrijdingsfestival Zwolle 2016

Ongeveer 60 veteranen en 50 partners en kinderen hebben gebruik gemaakt van de uitnodiging van de burgemeester om aanwezig te zijn bij de officiële opening van het Bevrijdingsfestival Overijssel op 5 mei. De erewacht bestond dit jaar uit 30 veteranen en oud-militairen. Direct nadat het vrijheidsvuur door de hardlopers van AV PEC op het hoofdpodium was ontstoken, werd het Wilhelmus gezongen door de dames van de zanggroep La CliQue en werden gelijktijdig de vlaggen gehesen door drie leden van de erewacht.

Dodenherdenking Zwolle 2016

Grote belangstelling 4 mei herdenking Zwolle. Het besef aan wat voor gevaren mensen in oorlogen blootstaan en de toenemende waardering en dankbaarheid voor mensen (burgers en militairen), die tijdens deze oorlogen hun leven hebben gegeven schijnt elk jaar toe te nemen.  Ofschoon het mooie weer  natuurlijk een belangrijke rol speelde, was de dodenherdenking bij het oorlogsmonument op het Ter Pelkwijkpark in Zwolle één van de drukst bezochte 4 mei herdenking sinds jaren.

Koningsdag Zwolle 2016

Het koningspaar bracht dit jaar op Koningsdag woensdag 27 april 2016 een bezoek aan onze stad. De gemeente heeft onze stichting een aantal zitplaatsen aangeboden langs de route die het koningspaar in de binnenstad heeft afgelegd. Op de tribune op de Melkmarkt, tegenover het Swolsch Café, konden wij samen met onze partners, ereburgers en gedecoreerden het koningspaar en familie eer betuigen.

Herdenking Pilotenlaan en Ter Pelkwijkpark 2016

Terwijl de mist optrok en de zon ontluikt hielden leerlingen van groep 7 en 8 van OBS De Octopus op 14 april in alle vroegte een herdenkingsplechtigheid bij hun geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Schellerbroek. Dit ter nagedachtenis aan de geallieerde piloten en hun bemanning, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Zwolle zijn neergestort en omgekomen.
Later die ochtend op 14 april, de dag dat Zwolle 71 jaar geleden werd bevrijd door de Canadezen vond in het Ter Pelkwijkpark de herdenking plaats van Zwolse slachtoffers, die tijdens de Tweede wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Aan deze herdenking, die werd georganiseerd door de Geert Grote en Koningin Emma basisscholen nam namens de gemeente burgemeester Henk Jan Meijer deel. De erewacht werd verzorgd door 10 leden van de SOMZ. (foto's met dank aan Cor Blok)

Herdenking monument Meppelerstraatweg 2016

Ook dit jaar werd weer een herdenking gehouden bij het oorlogsmonument aan de Meppelerstraatweg. Op deze plek werden op 31 maart 1945 vijf mensen uit Zwolle, Zwollerkerspel en Kampen gefusilleerd door de Duitse bezetters. Zij werden omgebracht uit wraak voor een eerdere verzetsdaad. Kinderen van basisschool de Springplank verzorgden de herdenking, daarbij ondersteund door enkele veteranen en oud-militairen. Namens de gemeente was wethouder Nelleke Vedelaar aanwezig.
Na afloop was er een samenzijn op de school.

Lezing maj bd Jack de Kleine

Op 11 maart 2016 heeft majoor b.d. Jack de Kleine tijdens de maandelijkse inloopavond een lezing gehouden over de periode dat hij werkzaam is geweest bij afdeling Wapenbeheersing Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij heeft gedurende meer dan 25 jaar gereisd door landen van het voormalige Warschau Pact en meer dan 200 Russische en Oekraïense (Georgische, Armeense, Azerbeidjaanse, Turkmeense enz) militaire eenheden bezocht. In april 2014 heeft hij zelfs een OVSE inspectie team geleid in Noord- en Oost-Oekraïne. Jack heeft ook regelmatig met de plaatselijke bevolking gesproken en heeft ook de “Russische kant van de medaille” laten horen.

Herdenking monument Eikenlaan 2016

Leerlingen van groep 5 en 6 van basisschool De Campherbeek en basisschool De Duyvencamp hebben maandag 11 januari 2016 een herdenkingsplechtigheid gehouden bij het oorlogs-monument aan de Eikenlaan. De leerlingen en nabestaanden legden bloemen bij het monument. Stichting Oud Militairen en veteranen Zwolle verlenen ondersteuning.

Nieuwjaarsreceptie 2016

Het nieuwe jaar is goed begonnen met een gezellige nieuwjaarsreceptie. Dit mede door de muzikale begeleiding door Henk Blom en de aanwezigheid van de meegekomen dames en de genodigden, onder wie afvaardigingen van de Stichting Veteranen Kampen, het Veteraneninstituut en Stichting De Uitdaging. Wat ook plezierig was, was de komst van veel jongere veteranen. Een paar collega-veteranen hebben zich moeten afmelden, waaronder het bestuurslid Franklin Kramer, die momenteel op uitzending is in Mali. (foto's Han Temmink)

Reacties zijn gesloten.