Première documentaire Leo Major: The One-Eyed Ghost

Aanvankelijk stond de première van de documentaire over Leo Major gepland op 14 april 2020 in het kader van 75 jaar vrijheid. Echter door de toen geldende corona maatregelen is de première uitgesteld. Nu staat het licht op groen en kan de Nederlandse première van de filmdocumentaire ‘Léo Major: The One-Eyed Ghost’ in Fraterhuis alsnog doorgaan. Het is wel kort dag maar zaterdag 13 november is de documentaire dan alsnog op het witte doek te aanschouwen.

Het programma duurt van 11.00-13.00 uur en ziet er als volgt uit:
– presentatie in handen van Bas Gemmink (radio 1 NPO eindredacteur)
– historische inleiding door Vincent Robijn (directeur collectie Overijssel voorheen HCO)
– informeel interview door de presentator met Henk Jan Meijer (over persoonlijke herinneringen) of Peter Snijders
– afsluitende video vanuit ministerie defensie met het startschot door de demissionaire bewindspersoon
– vertoning film

Locatie: het Fraterhuis, alle info vind u  hier.

Film Léo Major: The One-Eyed Ghost

Portret van Léo Major, de eerste bevrijder van Zwolle die in 2005 benoemd werd tot ereburger van de stad. De Canadese korporaal Léo Major (1921-2008) nam in de nacht van 13 april 1945, een voortrekkersrol bij de bevrijding van Zwolle. Vrijwel zelfstandig was hij verantwoordelijk voor de terugtrekking van de Duitse oppositie. Begin april 1945 naderden de geallieerden Zwolle. De commandant vroeg om twee vrijwilligers voor een verkenningsmissie om de Duitse aanwezigheid in kaart te brengen, voordat de stad met artillerie beschoten zou worden. Major en zijn vriend Willie Arsenault meldden zich hiervoor aan. Om de stad heelhuids in handen te krijgen, besloten ze om te proberen met zijn tweeën de stad in handen te krijgen. De gemeente Zwolle, maar ook het Historisch Centrum Overijssel, basisschool de Octopus en mensen die in het verleden optraden als gastgezin bij de bezoeken van Léo Major werkten mee aan de film.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.