Herdenking Bombardement Dieze-West

Herdenking Bollebieste 2019 (1)Op 15 december 2019 was het 75 jaar geleden dat Dieze-West in Zwolle werd gebombardeerd. Zondagmiddag om precies 12:31 uur was er een minuut stilte tijdens de eerste herdenking van dit monument op het St. Josephplein in de buurt Bollebieste.

Het bombardement op 15 december 1944 trof de wijk destijds hard. Er vielen 5 doden en 40 gewonden te betreuren. Het ging om een bombardement van de geallieerden. Het was de bedoeling om de IJsselbrug of de gasfabriek in Zwolle te raken, maar dit lukte niet. Uiteindelijk kwamen de bommen terecht op het zogenaamde tonnetjesveld. De kinderkopjes uit de straat vlogen metershoog door de wijk heen en sloegen gaten in de ramen en muren. De bommen zelf hadden een verwoestende werking. De straat met de huizen waar nu de Hedon staat werd compleet verwoest.Herdenking Bollebieste 2019 (49)

Zondagmiddag begon de herdenking met een stille tocht naar het St. Josephplein en aansluitend de herdenking vanaf 12.00 uur. Op het tijdstip van het bombardement om 12.31 uur werd een minuut stilte in acht worden genomen en aansluitend tijdens het volkslied werden de vlaggen gehesen.

Herdenking Bollebieste 2019 (46)Wij hebben als vereniging samen met oud-militairen deze herdenking ondersteund.

Zie ook:
Afbeeldingen 2019
RTVFOCUS

WEBLOG

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.